Een Keuken Voor Het Leven!

Duurzaamheid

Duurzaamheid. Een begrip dat vaak wordt gebruikt. We worden overspoeld met producten en beloften die beweren duurzaam te zijn, maar hoe vaak blijkt dit echt zo te zijn?  Veel keukenmerken streven naar energieneutraliteit en zijn voorzien van diverse duurzaamheidskeurmerken. Maar eerlijk gezegd, ik denk dat het tijd is voor producten die ons gedrag veranderen, door daadwerkelijk langer mee te gaan. En flexibel aan te passen zijn aan onze wensen of situatie. 

Als een keuken slechts een levensduur van 10 – 15 jaar heeft, kunnen we dan zeggen dat we duurzaam bezig zijn?

We beginnen met het introduceren van een keukenmerk dat een andere benadering heeft dan de rest van de industrie. Vervolgens analyseren we waarom hun verhaal eerlijker is als het gaat om duurzaamheid.


Alpes Inox creërde één van de eerste recyclebare basisunit van roestvrij staal. Roestvrij staal staat bekend om zijn recycleerbaarheid, en is 100% recycleerbaar.


Recyclebaar roestvrij staal  

Duurzame Keukens voor het Leven en Beyond.

Keukens van Alpes Inox zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en demonteerbaarheid aan het einde van hun levensduur. Bovendien bieden ze flexibiliteit voor situaties waarin u mogelijk wilt verhuizen. Het is van cruciaal belang om naast recycling ook te focussen op het verlengen van de levensduur van producten.

Dit betekent een totaal andere benadering van de keuken zoals we die nu kennen. Met Alpes Inox wordt de keuken niet alleen een keuken voor het heden, maar ook voor het leven – een dierbaar erfstuk dat bij velen van ons emotionele waarde zal hebben.

Geen lijm  

Alpes Inox houdt bijvoorbeeld rekening met de verwijdering van producten aan het einde van hun levensduur, zodat een bestaand product potentieel heeft als een toekomstige hulpbron. Om eenvoudige demontage en materiaalscheiding mogelijk te maken, wordt het volledige systeem van de roestvrijstalen basisunit geconstrueerd door mechanische verbindingen, in plaats van lijmen. Deze ontwerpkeuze zorgt ervoor dat de verschillende componenten van de basisunit, gemakkelijk kunnen worden gescheiden voor recycling of hergebruik.

Recycling of hergebruik 

Door prioriteit te geven aan recycleerbaarheid, het gebruik van roestvrij staal, mechanische verbindingen toe te passen en het demontageproces te vereenvoudigen, levert Alpes Inox een grote bijdrage aan duurzaamheid.

Op zoek naar meer nerdy details? Duik hier in de diepte van technische informatie!

In tegenstelling tot traditionele keukenbasisunits, die doorgaans zijpanelen van spaanplaat hebben die naast elkaar worden geïnstalleerd, wat resulteert in een verdubbeling van de dikte tot 32 mm, heeft Alpes Inox een nieuwe structuur ontwikkeld voor zijn keukenkasten. Ze hebben een enkel zijpaneel van roestvrij staal geïmplementeerd dat slechts 1 mm dik is. Deze innovatie vermindert niet alleen de totale dikte, maar maakt ook gebruik van de sterkte en duurzaamheid van roestvrij staal.

Keukenbasisunits Alpes Inox

De structuur maakt de modules ook zeer flexibel voor toekomstige veranderingen. Op elk moment kun je een element aan jouw keuken toevoegen of wijzigen. De keukenelementen kunt je dus aanpassen òf met je mee verhuizen.

Het is belangrijk op te merken dat de afgelopen jaren aanzienlijke innovaties zijn geïntroduceerd in de keukenindustrie, waardoor materialen zoals PU-kantenbanden en melamineplaten steeds geavanceerder zijn geworden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot verbeterde eigenschappen en prestaties.

Traditionele keukenbasisunits

Het gebruik van hoogwaardige PU-kantenbanden in combinatie met realistische oppervlaktestructuren van melamineplaten in de keukenindustrie is een voorbeeld van dergelijke innovaties. Dankzij geavanceerde productietechnieken kunnen PU-kantenbanden nu een hogere duurzaamheid bieden, waardoor ze beter bestand zijn tegen slijtage, krassen en stoten. Echter, in vergelijking met een volledig RVS-product is het nog niet op gelijkwaardig niveau.

Terug naar de eerste alinea van deze nieuwsbrief: denk je dat het mogelijk is om een keuken te kopen die een leven lang meegaat?
Wij zijn erg benieuwd naar je reactie en feedback! Reageer via info@chalfoun.nl

Hartelijke groet, 
Samer Chalfoun


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *